22.4.2025
Tiedolla johtamisen kulttuuri – kilpailuetu, joka yhdistää datan ja päätöksentekijät

Niko Vahtola

Organisaatiot, jotka hyödyntävät dataa systemaattisesti päätöksenteossa, menestyvät kilpailijoitaan paremmin, innovoivat laadukkaammin ja reagoivat ketterämmin muutoksiin. Tiedolla johtaminen ei ole kuitenkaan vain teknologiaa tai raportointia – se on strateginen voimavara, joka toimii koko organisaation kirittäjänä parempaan tulevaisuuteen. Laadukkaasti toteutettuna tiedolla johtaminen vauhdittaa kasvua, parantaa asiakaskokemusta ja paljastaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jotta datasta saadaan täysi hyöty irti, on sen oltava osa organisaation kulttuuria. Voittavat yritykset rakentavat vahvan tiedolla johtamisen kulttuurin ja etenevät askel kerrallaan kohti aidosti datavetoista päätöksentekoa.
"Simply aspiring to be data-driven is not enough. To be driven by data, companies need to develop cultures in which this mindset can flourish." – Harvard Business Review
Miksi tiedolla johtamisen kulttuurin rakentaminen on haastavaa?
Tiedolla johtamisen kulttuurin luominen vaatii muutosta koko organisaation ajattelutavoissa ja toimintamalleissa. Se ei ole pelkkä tekninen projekti, vaan käyttäytymisen muutos, joka edellyttää johdon sitoutumista, jatkuvaa oppimista ja yhteistyötä organisaation eri tasoilla. MIT Sloan School of Managementin tutkimuksen mukaan yli 57 % yrityksistä kamppailee tiedolla johtamisen kulttuurin rakentamisen kanssa. Miten tämä este ylitetään?
Edellytykset vahvalle tiedolla johtamisen kulttuurille
Esimerkillä johtaminen
Tiedolla johtamisen kulttuurin muutos lähtee johdosta, joka toimii suunnannäyttäjänä hyödyntämällä dataa päätöksenteossaan ja tuomalla sen merkityksen näkyväksi koko organisaatiolle. Kun johto viestii esimerkillään tiedolla johtamisen tärkeydestä ja kannustaa työntekijöitä hyödyntämään dataa osana perusteluja ja päätöksentekoa, organisaatioon syntyy vahvat edellytykset kestävälle muutokselle.
“In companies with strong data cultures, important decisions are informed by data and analytics and executives act on analytically derived insights” -Harvard Business Review
Saavutettavuus - sekä fyysinen että mentaalinen
Tiedolla johtaminen edellyttää tiedon saavutettavuutta sekä fyysisestä että mentaalisesta näkökulmasta tarkasteltuna. Fyysinen saavutettavuus tarkoittaa, että työntekijöillä on käytössään oikeat työkalut ja järjestelmät, jotka tarjoavat ajantasaista ja laadukasta dataa oikeille ihmisille oikeaan aikaan. Tiedolla johtamisen kulttuurin suurimmista haasteista on kuitenkin useimmiten tiedon mentaalinen saavutettavuus. Mentaalinen saavutettavuus varmistaa, että työntekijöillä on riittävä osaaminen, rohkeus ja motivaatio hyödyntää saatavilla olevaa dataa päätöksenteossaan. Mentaalisen saatavuuden kasvattamiseksi organisaation on panostettava tiedonlukutaidon kehittämiseen tarjoamalla koulutusta ja tukea, jotta henkilöstö ymmärtää datan merkityksen ja osaa tehdä sen pohjalta perusteltuja päätöksiä.
“For data-driven strategies to work, everyone in the organization needs to be on board. People need to understand the 'why' behind data-driven decisions.” -Harvard Business Review
Yhteistyö ja innostaminen
Tiedolla johtamisen kulttuuria ei voi rakentaa pelkästään ylhäältä johdetuilla ohjeilla ja koulutuksilla, vaan se edellyttää avointa yhteistyötä, innostamista ja osallistamista organisaation eri osa-alueilla. Tiedon kerääjien, jalostajien, analysoijien ja päätöksentekijöiden välisen vuoropuhelun on oltava sujuvaa, jotta kaikki osapuolet ymmärtävät toistensa tarpeet ja odotukset. Tarpeiden ja odotusten ymmärtämisen lisäksi organisaatiossa on tärkeää nostaa rohkeasti esiin oppeja ja onnistumisia tiedolla johtamisesta. Yhteisesti jaetut tarinat edistävät uteliasta kokeilukulttuuria ja auttavat henkilöstöä löytämään uusia tapoja hyödyntää tietoa laadukkaammin ja innovatiivisemmin.
“Analytics can’t survive or provide value if it operates separately from the rest of a business.” -Harvard Business Review
Kohti konkretiaa
Pitkähkö teksti ja paljon asiaa – hienoa, että jaksoit lukea tänne asti! Itse asiassa se kertoo, että arvostat tietoa ja haluat hyödyntää sitä – ja juuri siitä tiedolla johtamisen kulttuurissa on pohjimmiltaan kyse.
Koska listat auttavat jäsentämään asioita (ja sekin muuten perustuu dataan), tässä vielä tiivistelmä tekstin pääkohdista. Näillä pääset hyvään alkuun tiedolla johtamisen kulttuurin rakentamisessa.
Tiedolla johtamisen kulttuurin rakennuspalikat
1. Luo edellytykset
- Viesti selkeä visio ja tärkeimmät mittarit innostavasti
- Korosta datan arvoa kaikilla organisaatiotasoilla
- Näytä suunta esimerkillä – aseta rima tiedolla johtamiselle
2. Tee datasta saavutettavaa
- Oikeat työkalut oikeille ihmisille oikeaan aikaan
- Henkilöstön tiedonlukutaidon kehittäminen
- Varmista matalan kynnyksen tuki ja koulutukset
3. Kannusta ja innosta yhteistyöhön
- Odotukset ja tarpeet esiin vuoropuhelun kautta organisaation eri osa-alueilla
- Avoimeen kokeilemisen ja uteliaisuuden kulttuuriin kannustaminen
- Tiedolla johtamisen tarinat, opit ja onnistumiset avoimesti esiin
Lähteet:

Niko Vahtola
Nikolla on vahva tausta kaupan alan yhtiöiden asiakasymmärryksestä, datan hyödyntämisestä ja liiketoiminnan kasvun tukemisesta. Hän toimii Business Development Managerina SOK:lla ja keskittyy työssään S-ryhmän kaupan median datapalveluiden kehittämiseen, analytiikkaan ja tiedolla johtamiseen.